Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Mieke Debacker in BOSS gazette

Zo begon het…

“Ik herinner me eigenlijk nog precies wanner ik voor het eerst met het vak in aanraking kwam. Ik was nog een jonge tiener en moest op een dag mijn vader helpen bij een schildersklus. Dat beviel me zo, dat ik me als vijftienjarige heb ingeschreven voor de opleiding ‘Schilder- en decoratie-technieken’ in Brugge. Maar eigenlijk ben ik het vak pas echt beginnen appreciëren als ik bij klanten thuis begon te schilderen. De appreciatie van de klant en het gevoel dat je hebt als je een geslaagde ‘Voor en na’ hebt gerealiseerd: dat is voor mij de mooiste kant van ons vak. Je kan dus gerust stellen dat al doende de passie groter werd.”

Vandaag sta ik hier…

“Ondertussen schilder ik al 20 jaar. Mensen in de buurt kennen mij en weten dat ik altijd een prima resultaat aflever. Dat soort mond-tot-mondreclame is belangrijk. Het meest boeiende aan mijn vak vind ik dat onze sector voortdurend in beweging is. Er komen altijd nieuwe producten en toepassingen bij. BOSS paints speelt goed in op die evoluties: de vloei en dekking van hun producten worden altijd beter.
Wij kunnen ook onze job steeds beter uitvoeren. Als ik terugkijk zie ik wel een evolutie bij klanten: ze zijn iets zakelijker geworden, beter geïnformeerd ook. Dat klanten beter weten wat ze willen, vind ik op zich een goede evolutie. Zelf vind ik het wel belangrijk om de psychologische kant niet uit het oog te verliezen. Ik probeer altijd goed aan te voelen wat een klant wil, en vanuit hun standpunt te denken. Een goede relatie is belangrijk: ze vertrouwen je uiteindelijk wel hun huis toe dus dat vertrouwen mag nooit beschaamd worden. Wij zijn een klein bedrijf, ik werk met één partner.

Zo zie ik de toekomst

“Is het gek om te zeggen dat ik de situatie hoe ze nu is eigenlijk wil aanhouden? Groeien is niets voor mij, de extra rompslomp die daarbij komt kijken daar pas ik liever voor. Mijn ambitie ligt eerder in het soort projecten dat ik wil aannemen: het meeste voldoening haal ik uit werven waar ik echt het verschil kan maken. Het omtoveren tot een aangename leefruimte die total veranderd is. Kleur fascineert mij ook: ik ben er dan ook altijd graag bij als de kleurexperte van BOSS paints Charline mijn klanten kleuradvies komt geven. Of als er een nieuwe trendcollectie wordt voorgesteld, ben ik ook altijd van de partij. Ik zou dit vak zeker aan jonge mensen willen aanraden. Het is een mooie stiel waar je je creativiteit in kwijt kan. Je krijgt veel waardering en bent je eigen baas. En je werkt veel in de buitenlucht, van mei tot oktober werken wij bijna uitsluitend buiten. Als je kiest voor dit vak, moet je het met overtuiging doen en enkel gaan voor een topafwerking. lets tussenin afleveren, dat blijft niet duren. En realiseer je dat er buiten het schilderen ook nog een hele resem andere taken belangrijk zijn: tijdig offertes maken, een goed contact met je klant onderhouden, je project goed opvolgen. Je werk begint bij het allereerste contact en eindigt met een proper achtergelaten werf.”